Az EBA péntek éjjel ismertetett stresszvizsgálata szerint mások mellett az olasz Monte dei Paschi, a spanyol Banco Popular, a brit Royal Bank of Scotland és az ír Allied Irish viselné a legrosszabbul a tesztben modellezett negatív forgatókönyv bekövetkeztét, de a vizsgált 51 bank zöme helytállna ebben a környezetben is.

Az EBA célja a korábbi stressztesztekkel ellentétben ezúttal nem annak deklarálása volt, hogy melyik bank "bukott meg", de kiemelte, hogy az elsődleges (CET1 szintű) elméleti tőkekövetelményi mércén a Monte dei Paschi mínuszba menne át a stresszhelyzeti forgatókönyv alapján, mínusz 2,44 százalékos véghelyzeti CET1-rátával, a tavalyi kiinduló állapothoz képest hatalmas, 1451 bázispontos zuhanás után. A listán az olasz bank végzett a legrosszabb elméleti véghelyzeti tőkerátával, valamint a legnagyobb mértékű elméleti tőkeráta-zuhanással.

QP | Quality Placement

Az EBA stresszhelyzeti forgatókönyve egy olyan teoretikus modellt vett alapul, amelyben az EU reál GDP-je az idén átlagosan 1,2 százalékkal, jövőre 1,3 százalékkal, 2018-ban 0,7 százalékkal visszaesik. Ez halmozottan több mint 7 százalékponttal rosszabb teljesítmény lenne az e három évre szóló alapeseti előrejelzéshez képest.

A tőkehelyzet javítására 2011 óta tett összehangolt erőfeszítések eredményeként az EU-bankrendszer idei stressztesztjének kiinduló CET1 tőkerátája - a 2015 végi állapot alapján, súlyozott átlagban számolva - 13,2 százalék volt, több mint 200 bázisponttal magasabb a 2014 végi állapotnál, és több mint 400 bázisponttal magasabb a 2011-es szintnél. Az EBA becslése szerint 2013 decembere óta a stressztesztben vizsgált minta CET1 szintű tőkeellátottsága hozzávetőleg 180 milliárd euróval nőtt.

A teszt negatív forgatókönyv-modelljében a teljes minta CET1 tőkerátája átlagosan 380 bázisponttal 9,4 százalékra csökkenne 2018 végéig - áll a bankhatóság elemzésében. Az átlagon belül mindazonáltal jelentősek az eltérések: a gyenge helyzetű bankok közé került Allied Irish tőkerátája például 880 bázisponttal 4,31 százalékra zuhanna a stresszhelyzeti forgatókönyv esetén.