Igaz, Oroszország csak a 17. legnagyobb piaca a svájci óraexportnak, az elmúlt hetekben bejelentett szankciók kisebb-nagyobb mértékben mégis megborították a legnagyobb luxusmárkák forgalmát.

A luxuscikkek exportját érintő tilalmak miatt ugyanis tucatnyi vállalat már egyáltalán nem szállít Oroszországba és sokan az online értékesítést is felfüggesztették vagy bezárták fizikai boltjaikat az országban.

Sem a Richemont, sem az Ulysse Nardin - amelyet a Kering nemrég adott el, - amelyek hagyományosan erős márkák Oroszországban, nem kívánta kommentálni azokat a jelentéseket, amelyek szerint az orosz hatóságok több millió dollár értékű órákat foglaltak le a rivális Audemars Piguet oroszországi leányvállalatánál - írja a Business of Fashion.

A márkának még mindig körülbelül 20 értékesítési pontja van az országban, de már sokkal kevésbé függ Oroszországtól, mint korábban - mondta Patrick Pruniaux, az Ulysse Nardin vezérigazgatója. A legtöbb nagyvállalatnak ugyanis nagyjából 1 évre elegendő készlete van gyémántokból és "máshol is van elegendő kínálat". (A Richemont például leállította az orosz gyémántok felvásárlását és partnereit is arra kérte, hogy tegyenek hasonlóan. Burkhart Grund pénzügyi vezető szerint vállalatuk nagyon ügyel arra, hogy termékeit ne használják pénzmosásra vagy szankciók kijátszására - a szerk.)

Az oroszok a globális luxuskiadások csupán 2-3 százalékát, azaz mintegy 7 milliárd eurót (7,75 milliárd dollár) teszik ki, ami eltörpül az amerikai és a kínai piac mellett.

Az Oris, egy másik független óramárka a portálnak azt mondta, hogy szintén felfüggesztette az oroszországi terjeszkedési terveit és új kiskereskedelmi partnerekkel dolgozik együtt. A lap szerint több vállalat már a szankciók bevezetése előtt több megkeresést kapott vagyonos oroszoktól, akik gyorsan el akarták költeni pénzüket a legdrágább órákra, mielőtt azt a svájci hatóságok megakadályoznák. 

Ez nem szokatlan jelenség: a németek hasonlót léptek a svájci banktitok néhány évvel ezelőtti megszűnése előtt.

Több óramárka-tulajdonos is arról számolt be, hogy Dubajban fellendülő keresletet tapasztalnak, mivel az Egyesült Arab Emírségek és Törökország is látja a pénzügyi menedéket kereső gazdag oroszok pénzének beáramlását.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreinket ezen a linken olvashatja.