Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha játékfejlesztőkről van szó, értelemszerű, hogy a többség az elképesztően menő, high-tech irodákra, a youngtimer sportkocsikkal járó, agyonfizetett hipszterekre asszociál. Arról, hogy egyébként százórás munkahetekben égnek ki ezek a játékfejlesztők - ritkábban szól a fáma. 

Nem csoda, hogy – iparági szinten is példátlan módon –  összefogtak a legnagyobb tech-cég dolgozói: "Communication Workers of America" néven szakszervezetet alakítottak a Microsoft leányvállalatának dolgozói - írja a Reutres.

A CWA közölte, hogy a Zenimax négy marylandi és texasi telephelyének munkatársai elsöprő többséggel szavaztak az érdekképviselethez való csatlakozásról. A Zenimax-ról annyit kell tudni, hogy olyan jelentős játékfranchise-ok vannak a tulajdonában, mint a The Elder Scrolls vagy a Fallout.

Microsoft szóvivője már közölte, hogy betartják korábbi ígéretüket, miszerint önkéntesen elismerik a szakszervezetet, amennyiben a dolgozók a csatlakozás mellett szavaznak.

Várakozással tekintünk a jóhiszemű tárgyalások elé, amelynek során a kollektív szerződés megkötésére törekszünk

- közölte a vállalat.

Az önként vállalt alku lehetővé teszi a Microsoft számára, hogy elkerülje az Egyesült Államok Nemzeti Munkaügyi Tanácsa által felügyelt formális választásokat és az esetleges jogi csatározásokat.

Christopher Shelton, a CWA elnöke nyilatkozatában üdvözölte, hogy a Microsoftnak sikerült  megkülönböztetni magát azoktól a technológiai vállalatoktól, amelyek "elrettentették a szakszervezeti kampányokat".

A Microsoft más utat jelöl ki, amely erősíti vállalati kultúráját és az ügyfelei kiszolgálására való képességét, és modellként kell szolgálnia az iparág számára, valamint mintaként a szabályozó hatóságok számára

- mondta Shelton.

A vállalat júniusban megállapodást kötött a CWA-val, hogy semleges marad a szakszervezeti szerveződésben az Activision Blizzard-nál is, amelyet a Microsoft 69 milliárd dollárért kíván megvásárolni. 

Az Activision leánycégeinél a Blizzard Albany-nál és a Raven Software-nél dolgozó játéktesztelők 2022-ben megszavazták a szakszervezetbe tömörülést, ugyanakkor a CWA azt állítja, hogy a vállalat megfenyegette és megbüntette az érdekképviselet támogatóit. Az Activision tagadta a vádakat.