A nyolc vagonos szerelvényen utazó 360 utas közül a csodával határos módon senki sem vesztette életét, közülük mindössze tizenöt embert szállítottak könnyebb sérülésekkel a craiovai kórházba. Radu Berceanu közlekedési miniszter a baleset helyszínén kijelentette: minden bizonnyal, bűncselekmény történt, a vágányokat rögzítő csavarokat a tettesek szándékosan lazították meg, amihez speciális szerszámokra volt szükségük.

Az előzetes vizsgálatok azt is kiderítették, hogy az elkövetők olajat is öntöttek a sínekre, a kenőanyag palackját meg is találták a helyszínelő hatóság emberei. A kis híján tragédiába torkollott baleset szándékos előidézésének okaira egyelőre nincs hivatalos magyarázat, ennek ellenére egyes vélemények szerint az elkövetők a vasúttársaság dolgozói lehetnek, akik így kívántak bosszút állni a létszámleépítések miatt az átszervezés alatt álló vállalaton.

A Román Államvasutak (CFR) ugyanis gyakorlatilag a csőd szélén áll, és mint azt Berceanu már többször is hangsúlyozta - az állam nem hajlandó tovább finanszírozni az egyre növekvő hiányt, ezért a költségek drasztikus csökkentésére szólította fel a társaság vezetőségét. A közlekedési tárcavezető nem kevesebb, mint 11 ezer alkalmazott elbocsátását követeli a vállalattól, ellenkező esetben nem lesz pénz a bérek kifizetésére. Berceanu hozzátette: amennyiben a költségcsökkentésre rövid időn belül nem születik megoldás elsőként a CRF vezetését és a vasútért felelős államtitkárt Constatin Axinia-t meneszti. 

A szakszervezetek képviselői ugyanakkor hallani sem akarnak létszámleépítésekről, a tárgyalóasztaltól felállva sztrájk-fenyegetéssel próbálnak nyomást gyakorolni Bukarestre. Eközben a dolgozók fizetését már csak hitelekből tudják fedezni, az esetleges elbocsátott alkalmazottak végkielégítésére pedig egyáltalán nincs pénze a társaságnak. A CFR teherszállítási üzletágát jövőre értékesíteni szeretné a kormány, ami további létszámleépítéseket vetít előre.

A tranzakcióból remélt eurómilliárdokat a vállalat reformjára fordítaná a miniszter. Érthető tehát, hogy a hétfő hajnali események mögött a végsőkig elkeseredett vasutasok egy csoportját vélik felfedezni egyesek. Annál is inkább, mivel a megrongált vasút mellett több, máshonnan származó síndarab is volt, amihez az elkövetők nem nyúltak. Ezért gyanítható, hogy síneket nem lopás szándékával lazíthatták meg - nyilatkozta Berceanu.

Legfrissebb romániai sajtóhírek szerint megkezdték a bűncselekmény egyik fő gyanúsítottjának, egy korábban elbocsátott vasutasnak kihallgatását.