A stockholmi központú háztartási berendezéseket gyártó vállalat szerdán bejelentette, hogy nettó nyeresége a júniussal végződött negyedévben 20 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és elérte az 1,3 milliárd svéd koronát (42 milliárd forint).

A működési eredmény 1,56 milliárd koronáról hét éves negyedévi csúcsra, 1,94 milliárd koronára emelkedett, meghaladva a Reuters 1,73 milliárd koronás elemzői konszenzusát - írta az MTI.

Az árbevétel 5 százalékkal, 31,5 milliárd koronára nőtt. A cég arra számít, hogy az idén Európában 1 százalékkal, Észak-Amerikában pedig 3-4 százalékkal nő a kereslet.

A vállalat Electrolux, Frigidaire, AEG, Zanussi és egy sor másik márkanév alatt gyárt háztartási készülékeket. Az 1919 óta működő, több mint 55 ezer munkavállalót foglalkoztató cég az elmúlt 25 évben 140 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, és az Elektrolux Lehel Kft. az idén további 6 milliárd forintot ruház be.

A jászberényi székhelyű, három gyárat üzemeltető cég tavaly ünnepelte magyarországi működésének huszonötödik évfordulóját. Az Electrolux-csoport 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben zöldmezős beruházással épített hűtőszekrénygyárat Nyíregyházán. Az Electrolux mintegy 3500 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, Jászberényben körülbelül 2300 embert alkalmaznak.