Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Ford Sollers, az amerikai cég oroszországi vegyesvállalata bejelentette, hogy a tatárföldi Jelabugában levő gyárában jövőre megkezdi a Ford EcoSport SUV szabadidő-autójának összeszerelését. Ennél jelentősebb vállalkozása az amerikai óriásnak, hogy 274 millió dolláros beruházással ugyanott motorgyárat létesít, amely 2015-ben már 105 ezer motort fog előállítani, de kapacitását 200 ezerre bővíthetik. Ez lehetővé teszi, hogy a Ford Sollers Oroszországban készülő autóinak legalább 30 százalékát helyben gyártott motorokkal lássa el.

Mint Ted Cannis, a Ford Sollers vezetője a The Moscow Timesnak elmondta, az EcoSport modell gyártását Brazíliában egy évvel ezelőtt kezdték meg, ahol nagy sikert aratott. Egy hónappal ezelőtt piacra dobták Kínában, és néhány hónap múlva kezdik előállítását Indiában. Az oroszországi gyártás a nyugat-európai előtt indul. A várható árat nem közölték, de Brazíliában 26 ezer, Indiában 16,5-20 ezer dollárba kerül ez a modell.

Bár az év eleje óta csökkennek az oroszországi autóeladások, a prognózisok szerint le fogják hagyni a németországit. A hatalmas piachoz képes még mindig viszonylag kicsi az évi 3 milliós hazai autógyártás, és az egy főre jutó autók száma csupán fele a spanyolországinak.

A Ford Sollers vegyesvállalat csak másfél évvel ezelőtt jött létre, de ez alatt gyártási palettája kettőről - a Focus és a Mondeo - hét modellre emelkedett. A cégnek egy gyára van Szentpétervár közelében és kettő Tatársztánban. A múlt hónapban indították a nagy Ford Explorer gyártását, amit hamarosan a Kuga követ.