Két román üzletember többet vállalt, mint egész Magyarország - derült ki a Balkan Energy News friss beszámolójából. A hír szerint Kelet-Romániában, Constanta megyében 393 MW teljesítményre képes szélerőmű építésére adott ki engedélyt a Transelectrica országos szállításirendszer-üzemeltető.

A romániai projekt bekapcsolását 2025-re tervezik. A beruházó a tavaly augusztusban alapított Radramo Power, melynek egyik tulajdonosa Radu Rusei 45 százalékban, Marius Felician Gherasim pedig 40 százalékban tulajdonosa. Előbbi egy mezőgazdasági tapasztalattal rendelkező román üzletember, utóbbi pedig a munkatársa, aki nem mellesleg a szociáldemokrata PSD politikusa.

A számukra engedélyezett 393 MW lényegesen több, mint amivel Magyarország - igaz, már több mint 10 éve - rendelkezik. A magyarországi szélerőműves potenciál (329 MW) azért nem gyarapodhat, mert az első, 2006-ban lebonyolított kapacitáskiosztás után a  kormányzati szabályozás előbb hátráltatta, majd rendeleti úton meg is akadályozta új szélparkokra vonatkozó engedély megszerzését és így szélturbinák építését is. Ennek, évek óta látható módon az lett a következménye, hogy a régióban is a leszakadók közé kerültünk.

Pedig ahogyan az Energiaklub néhány hónapja publikált szélenergiás tanulmányából kiolvasható: a 2000 óta a világban több mint 36-szorosára nőtt szárazföldi és tengeri szélerőművek termelési kapacitásának fontos helyük van a lokális és regionális szinten is átalakuló energiaszektorban, és aki lemond erről az energiaforrásról, az önmagát hozza a leginkább hátrányos helyzetbe. Például azért, mert éppen a szektor diverzifikálási lehetőségei közül mond le egy fontos tételről.

A Romániában most bejelentett, majdnem 400 MW plusz szélenergia kapcaitás ennél fogva nem is olyan meglepő módon, még csak nem is az utóbbi időszak legizmosabb vállalása. Az Enel Green Power és a Monsson cégcsoport egyik vállalata (Monsson Alma) április elején 500 MW szeles termelőkapacitás kezdődő építéséről számolt be. A tandem a Ziarul Financiarnak ráadásul azt is elismerte, hogy a szél mellé ugyanekkora napenergiás potenciált, valamint 300 MW energiatároló kapacitást is bevállaltak.

Az üzleti hírportál nem sokkal ezt megelőzően adta közre azt az értesülését, miszerint Romániában a következő 10 évet legalább 6 GW szélenergiás, illetve hasonló méretben további új napenergiás fejlesztési csomaggal tervezik az energetikai elemzők. A Bankwatch friss jelentésében pedig az áll, hogy 2030-ra Románia 6-10 GW megújuló energiás termelőkapacitást építhet meg. Ez újabb lökést ad majd a jelenleg, mintegy 5 GW-nyi, már megépült zöldenergiás termelőberuházások térnyerésének.