Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szélerőművek kiépítésénél nem mindig veszik figyelembe azt, hogy milyen állatok természetes élőhelyét, vonulási-repülési útvonalát bolygatják meg, így a madarak nekirepülhetnek a propellereknek - és ez az életükbe kerül - írja a hvg.hu.

A Norwegian Institute for Nature Research tudósai rájöttek, hogy egy rendkívül egyszerű módszerrel a szélerőművek szárnyainak nekirepülő madarak 70 százalékának életét meg tudják menteni. Ez a módszer pedig az, hogy a 3 szárny közül az egyiket fehér helyett feketére festik - számol be a kutatásról a Greenmatters.com.

Az Ecology and Evolution szaklapban megjelent tanulmányhoz a kísérletet a norvég Smøla szélerőműparkban végezték. Azzal, hogy egy szárnyat befestenek, már láthatóvá válnak az építmények a madarak számára, így jelentősen csökken annak az esélye, hogy nekirepüljenek. A megoldás előnye pedig, hogy csak a festés költsége merül fel.

A kutatók azt is hozzátették, hogy persze ezt az eredményt még nem vehetjük készpénznek, mivel más országok erőműveinél más körülmények is befolyásolhatják ezeket.