Az amerikai Department of Homeland Security szigorúbb biztonsági előírásokat léptetett életbe szombaton, ami késésekhez vezet a légi közlekedésben - számolt be a tengerentúli sajtó.

A szövetségi tisztviselők elmondása szerint egy nigériai, Al-Qaeda kapcsolatokkal is rendelkező férfi megkísérelte felrobbantani a Northwest Airlines Detroitba tartó járatát.

Holland hatóságok szerint az amerikaiak világszerte extra készületeket kértek a légitársaságoktól az Egyesült Államokba tartó járatokat illetően - jelentette az AP. A hírügynökség szerint ez Hollandiában azt jelenti, hogy a tengerentúlra tartó utasok alapos motozáson esnek át.

Londonban a British Airways bejelentette, hogy korlátozza az USA-ba utazók által a gép fedélzetére vihető poggyász mennyiségét.

A különleges intézkedésekre azután került sor, hogy a Northwest Amszterdamból Detroitba tartó gépén egy utas megpróbált robbanást előidézni, ám a gép biztonságosan landolni tudott. A fedélzeten 278 utas és a 11 tagú személyzet tartózkodott.

Az Umar Farouk Abdul Mutallab néven azonosított, amerikai vízummal is rendelkező 23 éves nigériai több társával utazott a gépen. Értesülések szerint a férfi által használt robbanóanyag nem lett volna képes a gépet a földre kényszeríteni. A gyanúsítottat égési sérülésekkel épolják egy michigani kórházban. Szombaton már vádat is emeltek ellene, és ki is hallgathatták.