A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború is hozzájárult ahhoz, hogy ma Szerbiában hat hónap és egy év között alakul egy új autó szállítási ideje, az árak pedig a használt és az új gépkocsik esetében is akár 30 százalékkal is megnőttek - vette át a Beta hírügynökség hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Az autókereskedők szerint a legnagyobb gond a mikrocsipek hiánya, ugyanis a járvány alatt megnövekedett az otthoni végzett munka miatt a számítógép-eladás, így az amerikai, kínai és tajföldi gyártók inkább a számítógépekbe gyártanak csipeket.

Milan Belin, a behozatali gépjárművekkel üzletelő egyesület elnöke szerint a problémát tetézi, hogy leégett Japán legnagyobb mikrocsipgyára, valamint az, hogy Ukrajnából sem érkeznek alkatrészek, és az Oroszország elleni szankciók miatt is csipek nélkül maradtak az európai autógyárak.

Az autógyárak 40 százalékkal kevesebb gépkocsit tudnak legyártani, mint amennyire szükség mutatkozik, ezért akár egy évet is várni kell, míg megérkezik egy új autó. Hozzátette, használt autókból sincs elég, így azoknak az ára még jobban megnövekedett, mint az újaké.

A használtautó-piacon csökkent a kínálat, mert amíg a vásárlók nem kapják meg az új autót, addig nem adják el a régit, ezért akár 20-30 százalékkal is emelkedtek az árak. Slobo Spasojević, az Auto-Čačak képviselője szerint is összetett a helyzet.

Cégük a Škoda szerbiai forgalmazója, náluk három és hét-nyolc hónap közötti idő egy új autó szállítási ideje. Az elmúlt két évben, amióta a járvány ideje alatt évente 5200 autót adunk el, ennek 70-80 százalékára, vagyis körülbelül 4000 autóra várni kell - mondta a cégvezető.