A Takarék-csoportot irányító MTB Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Zrt. összevonásával tavaly létrehozott Magyar Bankholding Zrt. mellett a paksi bővítés finanszírozásáról is tárgyalt a Rothschild család képviselőivel Szijjártó Péter külügyminiszter Párizsban a közelmúltban - tudta meg a Népszava több független forrástól. A tárgyalásokon a Rothschildok esetleges nagyobb magyarországi szerepvállalása is szóba kerülhetett.

A Rotschild & Co. befektetési bank, amely a világ egyik legnagyobb pénzintézete, 40 országban rendelkezik leányvállalatokkal, Magyarországon azonban nincs jelen. Ugyanakkor a Takarék-csoport, az MKB Bank és a Budapest Bank fúziójához tanácsokat adtak más külföldi cégekkel együtt. A Rothschild-ház két módon "működhet együtt" a jövőben a kormánnyal: beszáll a Magyar Bankholding Zrt.-be, vagy egy leányvállalatot alapít.

QP | Quality Placement

A paksi bővítésre felvett orosz hitel kamata magas, ezért a magyar kormánynak jól jönne egy hosszú távú finanszírozási szerződés, amivel ezt kiválthatná - derül ki a további spekulációkból. Ezt megköthetnék a Rothschild bankkal, ráadásul a család közeli kapcsolatot ápol Emmanuel Macron francia elnökkel, akivel Orbán Viktornak is egyre jobb a viszonya.

Az ügyhöz érdekes adalék - és talán részben ez is magyarázatot adhat arra, hogy a kormány nem veri nagy dobra a tárgyalások tényét -, hogy a tárgylások hírére meglehetősen hevesen reagáltak jobbról. Valóságos kommentözön zúdult Szijjártó Péterre a közösségi médiában, amiért a Rotschildokkal tárgyalt, volt, aki azért bírálta, mert szerinte ők a "háttérhatalom vezetői" - fogalmazott a Népszava.