Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly Szlovákiában csaknem 927 ezer személygépkocsi gördült le az autógyárak gyártósorairól, ez átlagosan 171 autót jelent ezer lakosra számítva. Az előző évihez képest 45 százalékkal nőt az országban gyártott gépkocsik száma az Autóipari Szövetség (ZAP) véglegesített adatai szerint. A növekedés terén jobb eredményt könyvelhetett el, mint a lakosságra jutó gépkocsigyártás listáján második helyet elfoglaló Csehország, ahol az összesített eredmények alapján tavaly 2 százalékkal visszaesett a gépkocsigyártás az előző évihez képest.

Az egy főre jutó személygépkocsi gyártás listáján a második helyet Csehország (ezer lakosra 111 személyautó), a harmadikat pedig Dél Korea foglalta el, majd pedig Japán és Németország következett. A lista első tíz helyén túlnyomó többségében európai országok végeztek, Magyarország a 12. helyen végzett, évente ezer főre több mint 20 személygépkocsival. A gyártás világátlagban 10 autó alatt maradt ezer főre.

A ZAP becslése szerint az idén összességében a tavalyihoz hasonló számú, közel 930 ezer személygépkocsi gyártásával számol a szlovákiai üzemekkel rendelkező három autógyár a Kia, a PSA és a Volkswagen. Az autóipar a tavalyi év végén Szlovákiában megközelítőleg 74 ezer embernek adott munkát, ez mintegy 3,5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Az Európai Unióban (EU) tavaly összesen 14,6 millió személygépkocsit gyártottak.