Felére csökkentette a levegőben lévő szállópor éves célértékét az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután legújabb tanulmányaik alátámasztották, hogy a rossz levegőminőség jóval károsabb az eddig feltételezettnél - írja a BBC. A WHO szinte az összes levegőminőségi határértéket szigorította - a közlekedésből származó éves nitrogén-dioxid határértéket például 75 százalékkal -  figyelmeztetve arra, hogy azok túllépése jelentős egészségügyi kockázatokat jelent.

A légszennyezés ugyan minden országban veszélyt jelent az egészségre, leginkább mégis az alacsony és a közepes jövedelmű országokban sújtja az embereket - közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, aki kiemelte, a szállópor okozta halálesetek közel 80 százaléka elkerülhető lenne, éppen ezért az új irányelvek életbe léptetésével akár több millió emberéletet menthetnek meg.

A WHO jelenlegi tanulmánya szerint a légszennyezettség növeli az asztma kialakulásának kockázatát és gyermekek esetében károsan hathat a tüdő fejlődésére. Nem elhanyagolható az sem, hogy a rossz levegőminőség felnőtteknél szív-és érrendszeri problémákat, számos mentális betegségnél további kockázatokat okozhat.

A Greenpeace Magyarország az európai autómentes nap alkalmából például több ezer, keresztet ábrázoló graffitivel hívja fel a figyelmet a főváros számos forgalmas csomópontján arra, hogy tragikusan sokan, nagyjából 13 ezren halnak meg évente hazánkban a kritikus légszennyezettség következtében. 

"A klímaválság miatt 2028 után nem szabadna belső égésű motoros járműveket forgalmazni és 2035-ig az utakról is el kell, hogy tűnjenek. A tisztább, élhetőbb városok érdekében a tömegközlekedés fejlesztésével és a szennyező járművek kiszorításával párhuzamosan a köztereket vissza kell adni az embereknek" – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország légszennyezési szakértője. A részecskeszennyezés mellett a nitrogén-dioxid éves határérték-túllépés miatt is kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen - tette hozzá.