A Romániában tevékenykedő legnagyobb vállalatok - zömmel multinacionális cégek - extra adó befizetésével fejezhetnék ki szolidaritásukat a járvány idején leginkább sújtott rétegekkel - írja Maszol.

Az RMDSZ által szorgalmazott, nagyvállalatokra kivetett szolidaritási adót egyelőre nem fogadta el a kormánykoalíció másik két pártja, de nem mondanak le végleg ennek bevezetéséről - mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a kormánykoalíciós tárgyalásokon részt vevő RMDSZ küldöttség tagja.

Az RMDSZ azt javasolta, hogy a 100 millió eurós forgalmat lebonyolító multinacionális cégek meghatározott ideig fizessék be szolidaritási adóként az éves forgalmuk egy százalékának megfelelő összeget. Ez közel hétmilliárd lej bevételt jelentene az államnak, miközben ötmilliárd lej a költségvetés hiánya, tehát megoldást jelentene a nagyvállalatok ideiglenes megadózása. Ebből a pénzből például olyan szociális kiadásokat lehetne fedezni, amelyekkel Románia átvészelheti az egészségügyi, gazdasági válságot.

Válság van és a szolidaritásnak nem arról kellene szólnia, hogy a szegények legyenek szolidárisak más szegényekkel, hanem a gazdagoknak kellene támogatást nyújtaniuk a társadalom többi részének. Antal Árpád szerint bátorság kell, hogy a kormány meghozzon egy ilyen döntést, mert a multinacionális cégek érdekeit a nagykövetségek képviselik, ám a kormánynak a saját polgárai érdekeit kell szem előtt tartania.