Oroszországban újra meg fognak jelenni a szovjet időkből ismert diplomataboltok, amelyek vámmentesen árultak olyan külföldi árucikkeket az országban dolgozó külföldi diplomatáknak, amelyekről az orosz emberek csak álmodhattak vagy a feketepiacon juthattak hozzájuk - adta hírül a Moscow Times.

Így a tartósan orosz földön élők hozzájuthatnak a hazájukban megszokott árucikkekhez és az Oroszország elleni szankciók is érintetlenek maradnak, hiszen a belföldi orosz piacra (legálisan) nem kerülhet áru az ezekben árult termékekből. A boltok a moszkvai kormány rendelete nyomán augusztus végétől nyílhatnak meg Moszkvában és Szentpéterváron.

Nem új találmány

Az ilyen boltok ötlete nem új, a szovjet időkben ismert üzleti modellt élesztik újjá - ismerte el Vlagyimir Dzabarov szenátor, a parlament külügyi bizottságának elnökhelyettese. Akkoriban a Berjozka névre keresztelt boltlánc látta el ezt a feladatot. A vásárlók a háztartási gépektől a ruhákon és a ritka élelmiszereken át a luxuscikkekig sok mindent vehettek ezekben az üzletekben.

A bolthálózatot egy orosz vállalat fogja üzemeltetni együttműködésben a moszkvai külügyminisztériummal. A rendeletből kiderül, hogy az utóbbi rendszeresen fog információkat kapni arról, hogy kik és mit vásárolnak az új Berjozkákban. Dzabarov elismeri, hogy a boltok külföldi valutában lebonyolított forgalmától jelentős devizabevételt várnak.