Az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a belgrádi Torlak Intézet megállapodást kötött, mely szerint Szerbiában megkezdődhet a Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag előállítása - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Ezzel Szerbia lesz az első ország Európában, amely gyártani fogja az orosz vakcinát.

Korábban Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy május 20-án kezdődhet meg a gyártás. A mostani szerződéskötéskor a felek megerősítették korábbi kijelentéseiket és bejelentették, hogy május folyamán elkezdődik a szerbiai gyártás.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója azt mondta, a vakcina szerbiai előállítása jelentős mértékben meggyorsítja majd a világban az immunizációs folyamatot, míg Popovic szerint ez Szerbia helyzetét erősíti a járvány kezelésében. A tervek szerint a közeljövőben kisebb mennyiségű hatóanyag érkezik Szerbiába, amely alapján a Torlak Intézet elkészíti az első mintákat. Ezeket 21 napon keresztül fogják tesztelni az orosz Gamaleja központban, ahol az oltást kifejlesztették, és amennyiben megfelelnek, megkezdődhet a szerbiai gyártás.