Szerdán reggel kezdte meg a védőoltásokat gyártó vállalat számára szükséges infrastrukturális munkálatokat Zimonyban Belgrád önkormányzata - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Goran Vesic, polgármester-helyettes elmondta, hogy a beruházás értéke 1,4 milliárd dinár (4,2 milliárd forint), a munkálatok befejezésének határideje pedig 120 nap, vagyis négy hónap.

A gyárat és a várost összekötő út hat kilométer hosszú lesz, hét méter széles, amely mellett járda és zöld övezet is lesz – összesen 475 fát és 1100 bokrot ültetnek el. Az úttest alatt megépítik a szennyvízelvezető rendszert és vízvezetéket is, amely ellátja majd a Radio-far lakótelepet és a Nikola Tesla Repülőteret vízzel. Összesen 12,5 kilométer hosszú vezeték épül.

„Ennek az infrastruktúrának a kiépítésével a beruházók figyelmét is felkelthetjük, hiszen az autópálya mellett most kiépített infrastruktúra várja majd őket. Vagyis ez a beruházás nem csak a védőoltásokat gyártó vállalat számára készül és lesz hasznos, hanem 15-20 további potenciális gyár számára is” - mondta Goran Vesic.

Magyar gyártást is terveznek

Előrehaladott tárgyalások folynak arról, hogy a Debrecenben felépülő vakcinagyárban licenc alapján az orosz Szputnyik-oltóanyagot is gyárthassák. A tárgyalások jelenlegi állása szerint 2021 végére megtörténhet a technológiatranszfer, így 2022 végétől lehetővé válik a Szputnyik licencalapú gyártása Magyarországon – jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz diplomácia vezetőjével, Szergej Lavrovval tartott közös budapesti sajtótájékoztatón, írta meg a Szabad Európa.