Sajtóközleményében az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) - amely segített finanszírozni a Szputnyik-oltás kifejlesztését - azt állítja, hogy a Szputnyik Light "79,4 százalékos hatékonyságot mutatott" 28 nappal az injekció beadása után. Ez ugyan alacsonyabb, mint a két dózisú Szputnyik-V változaté, amely 92 százalékos hatékonyságot mutatott a tünetes koronavírusis megbetegedések megelőzésében - írja az amerikai Forbes.

Az RDIF azonban megjegyzi, hogy az egyadagos oltás közel 80 százalékos hatékonysága "magasabb, mint sok kétadagos oltóanyagé". Az egyszerűbben beadható, ismétlést egyelőre nem igénylő vakcinát azért fejlesztették ki, hogy lehetővé tegye a gyorsabb immunizálást nagy népességű országokban, de hozzáteszi, hogy a kétadagos Szputnyik V "továbbra is a fő oltási eszköz marad".

A világon eddig 20 millió ember kapta meg az itthon is alkalmazott orosz oltást. A vakcinát 60 országban hagyták jóvá.

A többi két dózisú Covid-19 vakcinától eltérően a Szputnyik V-t úgy tervezték, hogy két, egymástól kissé eltérő dózist használjanak. Az elsőben az adeno26 a másodikban az adeno5 vírus jelenti a vektort, amellyel beviszik a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjét. A Szputnyik Light csak a Szputnyik V. vakcina első komponensét használja, ami magyarázatot adhat az alacsonyabb hatékonyságra.