A sztrájkot két hét múlva, június 8-án, 10-én, 12-én és 14-én tartják, a délelőtti és délutáni műszakban két-két órára szüntetik be a munkát - közölte a szakszervezet, amelynek a légiforgalmi irányítók mintegy 90 százaléka a tagja.

A felügyelet azért büntetett meg a 61 irányítót, mert részt vettek a 2010 december eleji spontán sztrájkban. Az irányítók lényegében otthagyták a munkájukat a nap közepén, így tiltakozva amiért a kormány drasztikusan csökkentette az engedélyezett túlórák számát, amellyel mintegy a felére csökkent a jövedelmük. Ugyanakkor a kormány elrendelte azt is, hogy dolgozzák le betegség miatt kivett napjaikat és orvosi vizsgálatra kötelezte azokat, akik beteget jelentettek.

Az egynapos tiltakozó akció megbénította a spanyol repülőtereket, a kormánynak szükségállapotot kellett hirdetnie, a katonaság vette át a légtér felügyeletét. A sztrájk 600 ezer utast érintett. A szakszervezet most az ellen tiltakozik, hogy a történtek miatt 5 évvel később kollégáikat felfüggesztéssel és fizetésmegvonással büntetik.

Légiforgalmi irányítók előre bejelentett sztrájkot utoljára 26 évvel ezelőtt tartottak a dél-európai országban.

QP | Quality Placement