Az ausztriai Schwechatban működik Európa egyik legnagyobb és legmodernebb szárazföldi olajfinomítója, az OMV innen látja el csaknem 200 magyarországi benzinkútját is. A létesítmény április elején tervezett karbantartás miatt leállt – most pénteken indították volna újra, de tíz napja egy balesetben megsérült a fő lepárló. Egyelőre megbecsülni sem tudják, hogy meddig tart a javítás, még csak a károk felmérésénél tartanak – közölte Andreas Rinofner, az OMV csoport szóvivője az RTL Híradóval.

Az osztrák cég magyarországi kútjainál egyelőre zavartalan a kiszolgálás. Hogy a kieső import ne is okozzon gondot, a magyar kormány úgy döntött, hozzányúlnak a stratégiai olajkészlethez: a 95-ös benzinből 18 millió litert, a gázolajból 29 millió litert. Ez soknak hangzik, de ez a mennyiség csak néhány napi kiesést fedezhet a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó szerint.

A felszabadított mennyiség a teljes országos fogyasztásnak körülbelül három napi mennyiségének felel meg. Az OMV által biztosított import mintegy 15 százalékát tette ki a teljes hazai fogyasztásnak, így normál piaci körülmények között 7-10 napos importkiesést lehet kiváltani a stratégiai tartalékból - mondta Grád Ottó.

Ezt a mennyiséget az OMV csak a magyarországi kútjain árulhatja, vagy olyan partnereinek adhatja át, akik azt Magyarországon értékesítik. A tárolókból kivett üzemanyagot legkésőbb október végéig vissza kell adniuk azon az áron, amelyet a készleteket kezelő Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség előír.

Az osztrák vállalat a megállapodásról részleteket nem árult el, de azt igen, hogy hálásak a magyar kormánynak a stratégiai készlet felszabadításáért.

Grád Ottó arra számít, hogy a hatósági árból kizárt külföldi autósok miatt a kereslet is csökkenni fog, az OMV pedig elárulta, hogy a finomítójuk leállása miatt alternatív ellátási rendszer kiépítésén dolgoznak. Szerintük a felszabadított készlettel áthidalhatják azt az időt, amíg ezt megoldják - olvasható a csatorna hírportálján.

Magyarország stratégiai tárolóiban 90 napra elegendő üzemanyagot tárolnak.