A különböző lengyel cégek nagyon gyengén készítették fel a dolgozóikat az otthoni munkára - írta a Rzeczpospolita. Ez derül ki abból a felmérésből is, amelyet a Personnel Service felkérésére készítettek. A cég szakértői szerint a fő gond az volt, hogy a távmunkát kutyafuttában vezették be az országban 2020 tavaszán. Így a dolgozók egy része minden felkészülés és felkészítés nélkül kezdett el otthon dolgozni.

Az elmúlt év márciusa  óta minden második cég volt kénytelen dolgozói egy részét home office-ba küldeni. Az gyorsan kiderült, hogy ez az otthoni munka is ugyanolyan hatékony lehet, mint az iroda tevékenység, de egyben sokasodni kezdtek a kérdések és a kétségek is. Máig vitatják többek között a munkaadók részvételét a dolgozók otthoni költségeinek viselésében, vagy például azt, hogy a szükséges eszközök árát vissza kell-e téríteni a dolgozóknak.

Csak minden második munkaadó, amely bevezette a távmunkát, ellenőrizte, milyen körülmények között folyik az otthoni munkavégzés. A cégeknek csak 35 százaléka oktatta ki alkalmazottait a szükséges tudnivalókról, például az adatvédelmi szabályokról. Minden negyedik dolgozónak magának kellett gondoskodnia a munkához feltétlenül szükséges eszközökről. A legjobban a legkisebb vállalkozások készültek fel: a kilenc dolgozónál kevesebbet foglalkoztatók több mint kétharmada biztosított eszközöket a dolgozóknak az otthoni munkavégzéshez.