Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Londoni Értéktőzsdén szerdán közzétett 54 oldalas előzetes beszámoló szerint a csoportszintű étékesítés az augusztus 27-én véget ért 26 hétben 28,18 milliárd font (13 670 milliárd forint) volt, 3,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A kiigazított működési szintű eredmény ugyanakkor 9,8 százalékkal 1,315 milliárd fontra csökkent - írja az MTI.

Az üzlethálózat fogyasztói "kemény időszaknak néznek elébe, és minden egyes pennyt megnéznek, hogy kijöhessenek jövedelmükből" - közölte Ken Murphy, a Tesco vezérigazgatója.

A Tesco arra számít, hogy a pénzügyi év egészében a piacnak tavasszal adott útmutatás sávján belül tud maradni, de várhatóan a sáv alsó szélének közelében lesznek a számok. Ez azt jelenti, hogy a kiigazított egész éves működési szintű eredmény 2,4-2,5 milliárd font között lehet - áll a cég jelentésében. A külső környezetet továbbra is jelentős bizonytalanságok jellemzik.

A vállalat közép-európai hálózatának külön mért csoportszintű működési nyeresége folyó árfolyamon kalkulálva 16,2 százalékkal, változatlan árfolyamon 19,1 százalékkal 79 millió fontra nőtt a pénzügyi év első felében.

Magyarországon satuban a külföldi kiskercégek

A Magyarországon bevezetett különadó emelése a pénzügyi év első felében 14 millió fonttal növelte a cég költségeit. A Tesco szerint ez az adó a pénzügyi év egészében várhatóan 27 millió fontnak megfelelő költségnövekedéssel terheli a Tesco elszámolt térségi eredményét.

Magyarországon a szerdai londoni beszámoló szerint 324,083 milliárd forint - 460,3 forint/font átlagos árfolyammal számolva 704 millió fontnak megfelelő - bevételt értek el az augusztussal zárult 26 hétben.

A Tesco Magyarországnak csak az idén fizetendő extraprofitadó mintegy 21 milliárd forint, ezenfelül az árstoppal eddig közel 7 milliárd forintot adtunk át eddig a családoknak - nyilatkozta augusztusban Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója a Portfoliónak.

A Tesco a térség országai közül a tavalyi pénzügyi évtől Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában van jelen, miután 301 lengyelországi boltját a kapcsolódó elosztó központokkal és a helyi igazgatósági irodával együtt eladta a dániai központú, Lengyelországban már jelenlévő Salling kiskereskedelmi hálózatnak. A 181 millió euró értékű készpénzes tranzakció idén márciusban zárult.

Kivonultak Lengyelországból

Sir Dave Lewis, a Tesco akkori vezérigazgatója - aki egy éve távozott a cég éléről - az ügylet tavaly júniusi bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában közölte: a Tesco jelentős előrelépést ért el közép-európai üzlethálózatában, de Lengyelországban folyamatos piaci kihívásokkal kellett szembenéznie. A lengyel üzletág eladása lehetővé teszi, hogy a Tesco magyarországi, csehországi és szlovákiai üzleti tevékenységére összpontosítsa figyelmét, annál is inkább, mivel a cégnek ezekben az országokban erősebb a piaci pozíciója és jók a növekedési kilátásai - írta az MTI.