A Tesco január utolsó napján nyilvánosságra hozta, hogy Nagy-Britanniában 317 üzletében bezárja a hal-, hús- és meleg csemegepultokat, és azt is tervezi, hogy felszámolja a Jack's értékláncot, amelyet 2018-ban indított el azért, hogy versenyezzen az Aldival és a Lidl-lel.

Az ezentúl hús-, hal-, és meleg csemegepult nélkül működő egységekben az ilyen típusú termékek iránt annyira alacsony volt a kereslet, hogy nem éri meg tovább működtetni ezeket a részlegeket – írja a Retail Gazette. Tovább 279 üzletben viszont üzemeltet ilyen pultokat, és a bezárások miatt állításuk szerint egyetlen munkahely sem szűnik meg, az érintett alkalmazottak alternatív szerepköröket kínálnak.

A Jack’s felszámolása viszont 130 munkahelyet veszélyeztet, mivel a Tesco a következő hónapokban a diszkontlánc 13 üzletéből hét bezárását tervezi. A fennmaradó hat Jack’s üzletet pedig Tesco szupermarketté alakítják át.

„Sokat tanultunk a Jack’s-ből, segített a Tescónak versenyképesebbé, hatékonyabbá válni, és lehetővé tette számunkra, hogy az elmúlt két évben folyamatosan új ügyfeleket vonzunk a Tescóba versenytársainktól” – mondta Jason Tarry, a Tesco brit és ír vezérigazgatója.

A Tesco ezzel párhuzamosan úgy döntött, hogy 36 brit nagy üzletben és 49 kisboltban az éjszakai készletfeltöltést a nappali időszakra helyezi át. Az élelmiszerbolt 36 üzletéhez tartozó benzinkútját pedig az éjszakai órákban csak önkiszolgáló üzemmódban működteti.

A változások mintegy 1600 dolgozót veszélyeztetnek az elbocsátással, a hiperlánc azonban azt mondta, hogy a lehető legtöbb kollégának kíván alternatív szerepet kínálni.

„Az éjszakai készlet-feltöltés napi kereskedési időre történő áthelyezésével biztosíthatjuk, hogy több kolléga álljon a boltok rendelkezésére, hogy csúcsidőben segítsék a vásárlókat” – idézi a hálózat közleményét a Retail Gazette. „Jelenleg körülbelül 3000 betöltetlen állás van az üzletünkben, és minden érintett kollégával külön-külön fogunk dolgozni, segítsük őket más munkakör megtalálásában.”