Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hónapokban egymás után jelentek meg a lengyel sajtóban a Tesco ottani leányvállalatának súlyos gondjairól szóló hírek. Kelet-Közép-Európában egyedül Lengyelországban veszteséges a brit áruházlánc, amely boltokat zár be és elbocsátja 2000 alkalmazottját, sőt még az a hír is szárnyra kapott, hogy a Tesco kivonul az országból - emlékeztetett a lapinformációkra a gazeta.pl.

A vállalat a napokban sajtóprezentációban számolt be átszervezési terveiről. Ezek szerint az összes lengyelországi áruházi területet a felére, 332 ezer négyzetméterre csökkentik, miközben a boltok számát 350-ről 313-ra (97 hiper- és 216 szupermarket) viszik le. Az utóbbi azt jelenti, hogy a korábban ismert nagy Tesco-hipermarketek egyszerűen eltűnnek Lengyelországból.

A méret csökkentésével párhuzamosan visszafogják az árukínálatot is. A nagyobb áruházakban a korábbi 41 ezer áru helyett csak 11-13 ezret fognak árusítani, míg a kisebbekben az eddigi felére, 4 ezerre csökkentik a termékválasztékot. A Tesco lengyelországi leányvállalata a 2018-2019-es üzleti évében 55 millió zloty (mintegy négymilliárd forint) veszteséget szenvedett el.

A vállalat évi egymilliárd font (351 milliárd forint) árbevételt akar elérni háromszázalékos üzemi nyereségráta mellett. (A magyarországi Tesco-Global Zrt. árbevétele a cég hivatalos adatai szerint meghaladja a 622 milliárd forintot.)