Lengyel kormánykörökben felvetik a lehetőségét annak, hogy az állam belépjen a kiskereskedelmi szektorba, magyarán nemzeti áruházláncot indítsanak. Erre két lehetőség kínálkozik: vagy saját üzletlánc gründolása, vagy egy meglévő felvásárlása.

Az utóbbival kapcsolatban a legfrissebb sajtótalálgatások a Tesco ottani leányvállalata vagy a Zabka megszerzéséről szólnak - írta a Business Insider Polska..

Mint az Állami Eszközök Minisztériuma megerősítette, azon dolgoznak, hogy összekapcsolják a hazai mezőgazdasági és az élelmiszeripari termelőket, amelyeknek szoros állami kapcsolataik vannak, és ezek termékeinek értékesítését.

Sajtóinformációk szerint az új struktúrában lenne egy nagy üzletlánc, amelynek létrehozásába állítólag a PKN Orlen is beszállhat. Megpróbálhatják megszerezni a Tesco lengyel leányvállalatát, amely néhány éve átalakításon megy keresztül gyenge teljesítménye miatt. A brit anyacégnél szóba kerülhetett ennek a leányának az eladása. A másik lehetőség a luxemburgi CVC Capital Partners tulajdonában lévő Zabka megvétele, amely néhány éve - mint akkor arról a nem hivatalos hírek szóltak - már felkeltette az Orlen figyelmét.