A Tesco és a Sainsbury's, Nagy-Britannia két legnagyobb élelmiszerüzlete arra figyelmeztetett, hogy napokon belül bizonyos termékekből - zöldségekből és gyümölcsökből - hiány léphet fel a brit boltokban- írta kedden a Sky News.

Leállt ugyanis a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadták a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. A kérdés, hogy a szerdán tető alá hozott megállapodás milyen gyorsan enyhít a helyzeten.

A brit közlekedési minisztérium szerda hajnalban bejelentette, hogy megállapodás született a brit és francia kormány között a teherforgalom és sürgős esetekben "bizonyos mértékű" utasforgalom újraindításáról. Ennek alapján szerda reggeltől újraindul Nagy-Britanniából Franciaország felé a légi, a vasúti és a tengeri közlekedés, de Franciaországba csak az léphet be Nagy-Britannia felől, aki 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet mutat fel.

Saláta, karfiol, citrusfélék

A Tesco és a Sainsbury's szerint olyan termékek esetében lehet hiány, mint a saláta, a karfiol és a citrusfélék, ha az európai kontinenssel a szállítási kapcsolatok nem rendeződnek gyorsan. A két cég szerint azonban az üzletek fel vannak készülve a karácsonyra és rengeteg termék érhető el.

A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a friss élelmiszer-ellátásban komoly zavar lehet az ünnepek alatt. Fennáll annak a kockázata, hogy a kontinensről nagy-britanniai célállomásra tartó kamionok sofőrjei sem lesznek hajlandók átkelni, ha attól kell tartaniuk, hogy nem tudnak visszautazni.