Összesen 139 vállalat nem fizetett ki 6,7 millió fontot (2,7 milliárd forint) több ezer dolgozónak - közölte a brit kormány a 2016 és 2018 közötti minimálbéres kifizetések vizsgálata után. A jelenlegi minimálbér az Egyesült Királyságban 8,72 font (11,91 dollár) a 25 éves és idősebb munkavállalók számára.

A Tesco, amelynek több mint 3700 üzlete van az Egyesült Királyságban és Írországban, továbbá közel 7000 boltjuk van világszerte, messze a legnagyobb szereplő a CNN szerint a kormányzati szégyenlistán. A kiskereskedő a brit vezetés szerint 78 199 munkavállalónak nem fizette meg rendesen a minimálbért, több mint 5 millió fonttal (2 milliárd forinttal) tartozik a dolgozóinak. A lánc maga "rendkívül csalódott és meglepett, hogy felkerültek a listára", mivel azt állítják, hogy 2017-ben ugyan valóban elmulasztották a minimálbér megfizetését, de erről tájékoztatták az akkori kormányt.

"Még 2017-ben azonosítottunk egy olyan technikai kérdést, amely azt jelentette, hogy egyes kollégák fizetése akaratlanul is a nemzeti minimálbér alá esett. Nagyon sajnáljuk, hogy ez történt, és proaktív módon jelentettük a problémát" - mondta a Tesco a CNN Business-nek eljuttatott közleményében.

"Minden kollégánknak teljes költségtérítést adtunk, és azonnal megváltoztattuk bérezési irányelveinket, hogy megakadályozzuk az eset újbóli megismétlődését. A legtöbb esetben a visszatérítés 10 font vagy kevesebb volt" - tette hozzá a társaság.

A brit szégyenlistára felkerült a Pizza Hut is, amelynél úgy találták, hogy nem fizetett meg közel 846 ezer fontot 10 980 dolgozónak. A Superdrug, Nagy-Britannia egyik legnagyobb gyógyszertár-hálózata is felkerült a listára, mivel a kormányzati vizsgálat szerint 2222 alkalmazottjuknak nem fizetettek meg összesen több mint 15 000 fontot (6,1 millió forintot).

"A minimálbér fizetése nem választható, hanem törvényes kötelezettség" - mondta Paul Scully brit szakminiszter nyilatkozatában. Szerinte oha nem elfogadható, ha bármely munkáltató rövid távon cserélgeti le munkavállalóit, hogy kijátszák a szabályozás, de különösen csalódást okoz, ha hatalmas cégek követnek el ilyen szabálytalanságokat.

Magyarországon egyébként még nem sikerült megállapodni arról, hogy 2021-ben mekkora legyen a minimálbér.