A Tesla tavaly év végén a kereslet visszaesésével szembesült: a korábbi sorban állás helyett raktárról lehetett már vinni a cég legtöbb típusát. A cég azt lépte, ami ilyenkor a piacgazdaságban logikus: árengedményekkel kezdte csalogatni a vevőket, felvette a versenyt az elektromos autók gyártásában egyre inkább felzárkózó korábbi hagyományos gyártókkal.

Viszik az árcsökkentett típusokat

Elon Musk Tesla-vezér nemrég jelezte, hogy az eddigi árcsökkentések jótékonyan hatottak az eladásokra, ezért most úgy döntöttek, hogy a két legdrágább típus, a Model S és Model X árát is mérséklik 4-9 százalék közti mértékben. Musk úgy látja, hogy

„nagyon sokán szeretnének Tesla-tulajdonosok lenni, de az utóbbi idők inflációja miatt ezt nem engedhették meg maguknak, így eljött az árcsökkentések ideje.”

Az árcsökkentés fedezetét a gyártási költségek csökkentésének, a termelés optimalizálásának kell biztosítania, hogy megfelelően nyereséges maradhasson a társaság.

A két luxustípus 

A két luxustípus a Tesla által eladott összes jármű 4 százalékát teszi csak ki, bár magasabb áruk miatt az összes árbevételen belül jelentősebb az arányuk. A fennmaradó 96 százalékot a középkategóriás Model 3 és Model Y adja, ezeknél a típusoknál már januárban megjelentek az árengedmények.

A Model S két verzióban készül: az alaptípus ára 5 százalékkal 90 ezer dollárra, a nagyobb teljesítményű Plaid verzió ára 4 százalékkal 110 ezer dollárra csökken. A Model X esetében 10 ezer dollárral vágnak: az alapváltozat ára így nagyjából 9 százalékos mérséklés után 100 ezer dollár lesz, a Plaid verzió pedig 8 százalékkal lesz olcsóbb, 110 ezer dollárért adják (az árak minden esetben 10 dollárral kisebbek, hogy a vevő szemének tetszetősebbek legyenek a számok, mi kerekítve adtuk meg őket). 

Újítás a középkategóriában

A Reuters szerint az eladás túlnyomó részét kitevő Model 3 és Model Y típusoknál meg fog jelenni egy-egy új verzió: a Model 3 esetében Highland néven, és már idén gyártani kezdik, a Model Y esetében Juniper lesz az elnevezés, és jövőre kezdődik meg a gyártás és értékesítés.

Amire még várnak a vásárlók

A cég emellett tervezi a régóta várt Cybertruck névre hallgató, érdekes formájú pickup gyártásának megkezdését, és korábban ígéretet tettek egy viszonylag olcsó, 25 ezer dollár körüli árú típus piacra dobására, ez reményeik szerint igazi népautó lenne, melyből évente sok millió darabot terveznek eladni.