Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A berlini üzem három héttel a Reuters által áttekintett gyártási ütemterv előtt érte el a termelési célt. A Tesla részvényei 4 százalékkal 204,93 dolláron emelkedtek hétfőn. Az új heti termelés mellett a brandenburgi üzem éves szinten több mint 200 ezer járművet állítana elő.

„A németországi üzem tervezett maximális kapacitása évi 500 ezer autó, ami megközelíti a heti 10 ezret” – közölte a vállalat. Az itteni üzem kibocsátása jelenleg egyharmada a sanghaji Model Y termelésnek, ahol a Tesla a gyártási terv szerint heti 13 000 Model Y átlagos összkibocsátását tervezte tartani, ami mintegy ezerrel a maximális kapacitás alatt van, februárban és márciusban pedig további 7 000 Model 3-at.

A gyártó cég azt tervezte, hogy a március 13-i héten 4 000 darabra, június végére pedig több mint 5 000 darabra növeli a brandenburgi termelést. Tavaly októberben elérte a heti kétezres, decemberben pedig a heti 3000 darabos termelést.

A brandenburgi üzem tavaly márciusban kezdte meg működését, de lassan indult csak be. Egy májusi interjúban Elon Musk a Tesla legújabb, németországi és austini üzemeit „gigantikus pénzkemencéknek” nevezte a termelés növelésével járó kihívások miatt.

A Tesla Németországban megkezdte az akkumulátorok összeszerelését is, amelyeket hamarosan az üzemben gyártott járművekben használnak majd fel, de a múlt héten azt is közölték, hogy az inflációcsökkentő törvény ösztönzőinek fényében a cellagyártást az Egyesült Államokban összpontosítja.

Az amerikai elektromosjármű-gyártó a cellakomponensek, például az elektródák gyártására is készül, amelyek egy részét a Brandenburg tartományban található grünheidei telephelyéről küldik majd az Egyesült Államokba. A Tesla várhatóan szerdán, a cég befektetői napján tájékoztatja az elemzőket új stratégiájáról.