Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Tesla mintegy 100 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte, de most a nehéz gazdasági körülményekre tekintettel, az autógyártó létszámleépítést hajt végre. A teljesem állományból a fix béres dolgozók létszámának 10 százalékos csökkentése bő 3 ezer alkalmazottat érint, azaz valamivel több mint a teljes létszám 3 százalékát. Megjegyezte ugyanakkor hogy hosszabb távon a Tesla növelni tervezi az órabéres konstrukcióban alkalmazott dolgozók létszámát – írja szemléjében az MTI.

Elon Musk már június elején jelezte leépítési szándékát egy vállalati belső körlevélben. Ahogy arról akkor írtunk, a létszámcsökkentést a gazdasági helyzet alakulásával kapcsolatos "nagyon rossz megérzésével" indokolta. A vezérigazgató szerint a közeljövőben recesszió alakulhat ki az Egyesült Államokban, ami - megfogalmazása szerint - "nem biztos, de egyre valószínűbbnek tűnik."

Muskhoz hasonlóan más amerikai nagyvállalati vezetők is kifejtették aggodalmukat a recesszió fenyegető veszélye miatt. Így járt el a JPMorgan Chase & Co vezérigazgatója Jamie Dimon és a Goldman Sachs elnöke John Waldron is.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy szerinte az amerikai recesszió egyáltalán nem elkerülhetetlen, még akkor sem, ha a világ legnagyobb gazdasága emelkedő benzinárakkal és a 40 éve a legmagasabb inflációval kell hogy szembe nézzen.

Lawrence Summers volt amerikai pénzügyminiszter az NBC News tévécsatornának vasárnap azt mondta, recesszióra számít.

Musk eközben egyre több botrányban lett érintett: napvilágra került egy állítólag elsikált szexuális zaklatási ügye, amelyet a mai napig tagad, ahogy feljelentették, hogy a kriptopiacokon pilótajátékot folytat, mindemellett a tőzsdefelügyelet is vizsgálja a Teslával kapcsolatos Twitter-bejegyzései miatt.