Több mint 817 ezer járművet hív vissza az Egyesült Államokban a Tesla, miután egy alapos vizsgálat rámutatott, hogy nagy eséllyel nem ad hangjelzést a jármű, amikor a vezető menet közben kikapcsolja.

A visszahívás a 2021 és 2022-es Model S és Model X-re, valamint a 2017 és 2022-es Model 3-ra és a 2020-2022-es Model Y-ra vonatkoznak.

Ezek a járművek ezért nem felelnek meg az "utasok ütközésvédelmére" vonatkozó szabályoknak: a hiba elhárítása érdekében a Tesla egy over-the-air szoftverfrissítést hajt végre - írja a Reuters.

A vállalat az Egyesült Államok Autópálya Közlekedésbiztonsági Nemzeti Hivatalával (NHTSA) csütörtökön azt közölte, hogy január 31-ig nem kaptak bejelentést a problémával kapcsolatos balesetekről vagy sérülésekről. 

Az autógyártót a dél-koeai Automobile Testing&Research Institute (KATRI) először január 6-án figyelmeztette. Akkor egy szoftverhibára hívták fel a figyelmet, amely deaktiválhatja a figyelmeztető hang jelzését akkor, amikor a vezető azt menet közben kikapcsolja - írja a portál.

A Tesla szerint a hangjelzés hiánya nem befolyásolja a biztonsági övre emlékeztető hang- és vizuális emlékeztető aktiválódását, akkor amikor a jármű sebessége meghaladja a 22 km/h-t.

A Tesla az elmúlt hónapokban számos visszahívást adott ki. Kedden a vállalat 53 822 amerikai járművet hívott vissza mert hibás szoftvere lehetővé teszi, hogy egyes modellek "guruló megállást" végezzenek, így azok nem tudnak teljesen megállni például a kereszteződésekben, ami komoly biztonsági kockázatot jelent.