Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Holmes-t elítélték befektetői csalás és összeesküvés miatt, de felmentették a Theranos által végzett tesztekért fizető betegek becsapása és egy ehhez kapcsolódó összeesküvés vádja alól – írja a Reuters. Az esküdtszék nem tudott döntést hozni három másik, egyéni befektetőkkel kapcsolatos vádpontban.

Az ügyészek szerint a 37 éves Holmes 2010 és 2015 között azzal verte át a magánbefektetőket, hogy meggyőzte őket arról, hogy a Theranos gépei számos tesztet tudnak elvégezni egyetlen csepp vérből, amelyet ujjbegyből vesznek.

Holmes azután vált híressé a Szilícium-völgyben, hogy 2003-ban, 19 évesen megalapította a Theranost, és arról vált ismertté, hogy előszeretettel viselt Steve Jobs-féle fekete garbót. Magas rangú, gazdag befektetőket, köztük a médiamogul Rupert Murdochot, és magas rangú igazgatósági tagokat is meg tudott győzni. A Forbes 2015-ben 4,5 milliárd dollárra becsülte vagyonát.

Az ítélethirdetésekor Edward Davila amerikai kerületi bírótól akár 80 év börtönbüntetésre is számíthat, de valószínűleg jóval alacsonyabb lesz a büntetés. Holmes-t azzal is megvádolták, hogy félrevezette a betegeket a tesztek pontosságával kapcsolatban, de e vádak alól felmentették.

Holmes valószínűleg fellebbezni fog, de ügyvédei és az ügyészség szóvivője hétfőn nem válaszoltak a megkeresésekre. Az esküdtszék hétnapos tanácskozás után hozta meg ítéletét.