Váratlanul vallomást tett a kaliforniai bíróságon Elizabeth Holmes, a Theranos diagnosztikai startup vezetője, akit az évszázad egyik legnagyobb átverésével gyanúsítanak - jelentette a BBC beszámolója nyomán a hvg.hu.

A per és a Theranos-botrány hatalmas felháborodást okozott az Egyesült Államokban, és ha beigazolódik a csalás vádja, Holmes akár 20 éves börtönbüntetést is kaphat.

A Theranos cégbe - amely értékét jelenleg 9 milliárd dollárra taksálják - több millió értékben fektettek be nagyvállalkozók - köztük Rupert Murdoch - abban a hiszemben, hogy a starup labordiagnosztikai áttörést ért el a tesztelésben, és tényleg képes például egyetlen vércseppből kimutatni vírusokat.

Holmes tagadta a terhére rótt vádakat, és azzal védekezett, hogy a Theranosnál végzett munkája során elhitte, hogy a cég technológiája valóban működik.

"Éveken át dolgoztunk tudósok és mérnökök csapataival a laboratóriumban, hogy miniatürizálni tudjuk a technológiát" - érvelt Holmes, akinek az ügyvédei szerint nem állt szándékában senkit átverni, csupán naívan alábecsülte a vállalkozással kapcsolatos kihívásokat.

A kéthónapos tárgyalássorozat várhatóan még az év végéig lezárul.