Átfogó uniós lépések követhetik a Thomas Cook csődjét - közölte Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki az egyik kezdeményezője annak az állásfoglalásnak, amelyet az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése nagy többséggel megszavazott a Thomas Cook turisztikai cég csődjével és annak következményeivel kapcsolatban.

A legrégebbi brit utazási iroda szeptember végén jelentett csődöt; ez a cégcsoport korábban évente mintegy tizenkilencmillió turista útját szervezte tizenhat különböző országba és számos leányvállalatán, illetve partnerén keresztül több mint húszezer embernek adott munkát, a csődnek köszönhetően pedig százezrek megélhetését veszélyezteti a hotel-, a vendéglátás- és egyéb szolgáltatói körében Európa-szerte.

A dokumentum leszögezi, hogy a brit cégcsoport csődjét számos tényező okozta, többek között, hogy a vállalat nem változtatta meg üzleti modelljét és nem vezetett be újításokat annak érdekében, hogy versenyképes legyen a digitális gazdaságban. Az állásfoglalás többek között azt hangsúlyozza, hogy a légitársaságok pénzügyi helyzetének jobb nyomon követésére van szükség a nemzeti felügyeleti hatóságok részéről annak érdekében, hogy az európai utasok ne váljanak hasonló csődök áldozataivá.

Fontos előrelépésnek nevezte a magyar EP-képviselő, hogy az állásfoglalás rámutatott: a parlament korábbi döntésével szemben még mindig nincs külön költségvetési sora a turizmusnak a következő uniós büdzsében, a hamarosan felálló új Európai Bizottság struktúrájában pedig egyelőre nincs konkrétan megnevezve egyik portfólióban sem a turisztikai ágazat. Ez utóbbihoz kapcsolódóan az EP most elfogadott állásfoglalása azt szorgalmazza, hogy nevezzék át a közlekedési portfóliót közlekedés és turizmusra, így adva kellő súlyt a területnek.

"A Neckermann Magyarország a korábbi tájékoztatásnak megfelelően tovább folytatja a tevékenységét, pénzügyi helyzete változatlanul stabil. Jó hírként tudjuk közzétenni azt, hogy bár cégünk számára mindaddig, amíg minden egyes érintett utazási szerződés vizsgálata, és rendezése nem történt meg, ez a munka jelenti a prioritást, az elmúlt napokban már meg tudtuk kezdeni a jövő tervezését, és szervezését" - közölte a Neckermann Magyarország, amely a becsődölt Thomas Cook csoport tagja. Így már jelenleg is mód van a téli egzotikus és sí utak, hajóutak, sportutak foglalására.