A nemzetközi hitelminősítő által kedd este Londonban bejelentett intézkedés érinti mások mellett a Sberbankot, a Gazprombankot és a Banca Intesa oroszországi érdekeltségét.

A negatív minősítési lépések indoklásában a Moody's kiemelte, hogy megnőtt a kockázata a korábban vártnál hosszabb ideig elhúzódó és meredekebb visszaesésnek az orosz gazdaságban.

A Moody's ennek alapján immár kétévi folyamatos recessziót vár Oroszországban: a cég londoni elemzői 2015-ben 5,5 százalékos, 2016-ban 3 százalékos orosz GDP-visszaesést jósolnak.

Most már konszenzusos várakozás a londoni elemzői közösségben, hogy a rubelválság és az olajárak egyidejű zuhanása jövőre súlyos recessziót okoz az orosz gazdaságban. A Moody's azonban a nagy citybeli házak közül elsőként állított össze olyan előrejelzést, amely 2016-ra is az orosz hazai össztermék visszaesését valószínűsíti.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai új, felülvizsgált prognózisukban 2015 első felére az orosz GDP-érték 9 százalékos éves összevetésű visszaesésével számolnak, de az első fél év átlagán belül az első negyedévben 12 százalékos éves orosz GDP-zuhanást várnak.

A JP Morgan londoni elemzői 2015 egészére 3,3 százalékos visszaesést jósolnak az orosz gazdaságban.