Mintegy 75 ezret a hitelválság előtt az USA legnagyobb bankjának számító Citigroup Inc. számol fel szerte a világban -, beleszámítva az olyan összeomlott befektetési bankok odaveszett állásait, mint a Bear Stearns vagy a Lehman Brothers. Ez a szám jövőre egészen biztosan nőni fog, hiszen még csak ezután teszik közzé, hány munkahelybe kerül az, hogy a Lloyds TSB átveszi a legnagyobb brit jelzálog-hitelezőt, az HBOS-t; a korábbi hírek arról szóltak, hogy a mentőakciónak beillő felvásárlás nyomán akár 40 ezren is elveszíthetik munkájukat (Napi, 2008. szeptember 19.), de a Financial Times szerint a Lloyds elnöke, Victor Blank legutóbb nevetségesnek minősítette ezt az állítást.

Tegnap a JPMorgan Chase & Co. is beindította a fűnyírót: a mérlegfőösszege alapján ma az első számú egyesült államokbeli bank bejelentette, hogy 9200 munkahelyet szüntet meg az USA-ban a szeptember végén megszerzett Washington Mutual Inc.-nél (WaMu).

A JPMorgan a felvásárlással a valószínű bezárástól mentette meg az akkor már az USA szövetségi betétbiztosítási alapjának felügyelete alá került, 120 éves kereskedelmi bankot - most azonban a több mint 43 ezer WaMu-alkalmazott azzal szembesül, hogy 4 ezren azonnal búcsút mondhatnak állásuknak - többségük a bank seattle-i központjában -, 5200-an pedig átmeneti állományba kerülnek. Az utóbbi csoport közreműködhet a két pénzintézet integrálásában, s egyesek akár a jövő év végéig is megtarthatják a helyüket.

Ezekhez a számokhoz képest szinte eltörpülnek a Nagy-Britanniában működő bankokat érintő legfrissebb bejelentések. A szeptember végén világszerte mintegy 50 ezer főt foglalkoztató Credit Suisse - amely idén már megvált 1800 munkatársától - most 650 alkalmazottját bocsátja el, nagyrészt a londoni befektetési banki részlegénél.

A második legnagyobb svájci bank idén két negyedévét is veszteségesen zárta - a hitelválság nyomán mintegy 10 milliárd svájci franknyi követelését kellett már leírnia -, és a folyó negyedév se lesz könnyű számára a Reuters által idézett elemzők szerint. Az álláskeresésre kényszerülő londoni banki alkalmazottak táborát az HSBC is gyarapítja: a legnagyobb európai bank tegnap közölte, hogy 500 fővel apasztja a Canary Wharfon levő központjának 8 ezres stábját (miután novemberben 500 fős leépítést jelentett be ázsiai fiókjainál).