A macedón rendőrség letartóztatott 88 autópályadíj-beszedőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hamisított úthasználati jegyek árusításával mintegy két millió eurót szedtek össze. Folyik a nyomozás további 12 személy után. Valamennyien az állami Makedonija Pat, az utak fenntartásáért és az úthasználati díjak beszedéséért felelős vállalat alkalmazottai.

Gordana Jankulovska rendőrminiszter elmondta, hogy a jól szervezett bandát több útdíjbeszedő-főnök irányította, akik hamis autópálya-jegyeket nyomtattak és osztottak szét embereiknek, hogy a valódiak helyett azokat adják oda a gyanútlan autósoknak. Az úgynevezett 10-es korridoron, vagyis az észak-déli autópályán dolgozóknak 100-500 eurót kellett fizetniük a főnököknek, hogy bevegyék őket a buliba. A rendőrség gyanúja megalapozottnak látszik - a tegnapi házkutatások során számítógépeket, nyomtatókat, a hamisításhoz használt papírt, a bűnszövetkezetben résztvevők listáját és más terhelő bizonyítékokat találtak.

Ez a fajta csalás öröklődőnek tűnik Macedóniában - az elmúlt négy évben ez már a harmadik tömeges lebukás az autópálya-felügyeletnél: 2007-ben és 2008-ban több mint 70 embert tartóztattak le. A korábbi tapasztalatok nem túl kedvezőek: egyes esetekben az ügyészek nem tudták bizonyítani vádjaikat, a védők és az emberi jogok védelmezői szerint a rendőrök törvénysértően jártak el a gyanúsítottak megfigyelésével és őrizetbe vételekor, s több vádlott sikeresen perelte be a macedón államot az emberi jogok európai bíróságán, amely kompenzációt ítélt meg nekik az indokolatlanul hosszú fogva tartásuk miatt.