Csak néhány napja, hogy megírtuk: a holland Shell elbukta azt a pert, amiben a tét annak kimondása volt, hogy a globálik olajvállalat elegendő figyelmet fordít-e a klímavédelemre. Mivel a bíróság (első fokon) úgy látta, hogy a válasz: nem, és hogy a vállalatcsoportnak nemcsak hogy többet, de sokkal többet kell tennie a kibocsátásmentesebb működéséért, mint eddig, ezért sokkoló ítéletet hozott. Kötelezte a Shellt, hogy 2030-ig 45 százalékkal csökkentse a maga és beszállítói károsanyag-kibocsátását.

Azt nem írták elő, hogy mindezt milyen technológiábal vagy módszerrel érje el a cég, de a Hollandia kibocsátásának kilencszeresét produkáló olajvállalatnál foghatják a fejüket.

Meglepő módon, a Total május 28-án tartott közgyűlésén a francia szektortárs mindezt önmagától felvállalta. Sőt: a részvényesek jóváhagyták nem csak a cégcsoport nevének és logójának megváltoztatását, hanem azt is, hogy a TotalEnergies elköteleződik a megújuló energiák és a hidrogén iránt.

Patrick Pouyanné, a francia csoport vezérigazgatója “beleállt a mutatványba”, és a PV Magazine szerint ezt mondta a közgyűlésen megjelenteknek: "Ez az évtized az átmeneti időszak a Total számára. Úgy döntöttünk, hogy a megújuló energiákat és fenntartható fejlődést helyezzük mostantól a stratégiánk középpontjába. A Total átalakítja önmagát és TotalEnergies-zé válik”.

A hét színű új logó arra utal, hogy mely energiákon játszik szerepet a vállalatcsoport: olaj, gáz, villamos energia, hidrogén, biomassza, szél-, és napenergia.

Az átmenetet úgy tervezik, hogy a 2019-ben az energiaértékesítés 55 százalékát jelentő kőolajtermékek arányát TotalEnergies-ként 2030-ban 35 százalék alá viszi le úgy, hogy évi 60 milliár euró értékben beleveti magát a megújuló energiákba. Az így növekvő zöldenergiás termelőkapacitást a tavalyi 7 gigawattról (GW) 2025-re 35 GW-ra, 2030-ra 100 GW-ra növelik. Ezzel a tempóval a csoport 2050-re el akarja érni a szén-dioxid-semlegességet.