A húskészítmények piacán és a friss húspiacon aktív Debreceni Csoport Kft. közvetlen tulajdonosa a Penta Csoport élelmiszer vállalkozásait összefogó cég, a Mecom Group s.r.o (Mecom Group), mely húskészítmény termékeit elsősorban a szlovák piacra szánja, de termelése 10-15 százalékát exportálja Csehországba, Lengyelországba és Magyarországra.


A Debreceni Csoport a húskészítményeit a magyar piacon kívül számos országba exportálja, ez utóbbiból származó árbevételének túlnyomó része az EU országaiba irányul, azon belül is annak jelentős hányada Szlovákiába.


A vállalkozás belföldi árbevételének túlnyomó többsége a saját termelésű friss húsok és húskészítmények (vörösáruk, sonkafélék, kenős áruk, penészes szalámik és szárazkolbászok) értékesítéséből adódik.


A Penta Csoport - további leányvállalatain keresztül - közvetetten is részt vesz különböző üzleti tevékenységekben a magyar piacon, ám ezek nem kapcsolódnak sem a hús-, sem pedig a húsfeldolgozási piachoz, hanem azoktól nagyban különböző termékkategóriákat (például állateledelek-, dróthuzalok, műanyag nyílászárók értékesítése) érintenek.

A húsfeldolgozási piacon aktív Kaiser Food gyártja a "Kaiser" márkatermékeket (szalámikat, sonkákat, szalonnákat, stb.), valamint a régió különböző élelmiszer üzletláncainak és élelmiszer üzleteinek kereskedelmi márkás termékeit is.


A GVH úgy látta, hogy az összefonódással káros versenyhatás nem valószínűsíthető, ezért engedélyezte a tranzakció megvalósulását.