A Felelős Gasztrohős posztolta ki a két hírt.

Az egyik a The Guardianban megjelent cikket szemlézi: Franciaországban jogszabály lép életbe, miszerint a 400 négyzetméternél nagyobb szupermarketek nem dobhatnak ki ehető ételt. Büntetni rendelik eztán, ha a lejárt szavatosságú, de még ehető ételt a bolt nem jótékonysági szervezeteknek adja át - sőt, az áruházaknak erről szerződniük is kell a szervezetekkel.

A hivatalos becslések szerint a franciák átlagosan 20-30 kg élelmiszert dobnak ki évente a kukába, s ebből mintegy 7 kilónyit teljesen érintetlen csomagolásban. A jogszabály ellen vétőket akár 75 ezer euróra, illetve 2 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A másik hír a holland NOS hasábjain jelent meg; 12 rotterdami és városkörnyéki szupermarket összefogásával az élelmiszer-pazarlásnak mondanak mostantól nemet. Az el nem adott paradicsomaikat, illetve más zöldségeket ugyanis összegyűjtik és feldolgozzák, és az így készült szószokat és levesalapokat külön is árusítani kezdik. Ha a kísérletük beválik, és sikeres lesz, a tervek szerint egész Hollandia beszáll a projektbe. Úgy számolják, úgy félmilliárd eurót lehet így megmenteni a szemetesektől.