A társaság vezérigazgatója Kovács Miklós szerint nemrég zárult az Orangeways Magyarország Zrt., az Orangeways Dél-Alföld Kft. és az Orangeways City Kft. tevékenységének optimalizálása, ezt követően az American Appraisal Hungary Kft. cégértekelése során a társaság eszközállományát, értékesítési szervezetét és árbevételét - 2,4 milliárd forintra becsülte.

Az Orangeways Magyarország Zrt. a két másik Orangeways Kft-vel közösen betagozódott a közelmúltban a West Block Ltd által 110 millió forinttal alapított Orangeways Közlekedési Hálózatok Holding Zrt -be. A túlnyomórészt a menedzsment által birtokolt társaság közgyűlésén a tulajdonosok döntöttek arról, hogy részesedésüket apportálják a Orangeways Közlekedési Hálózatok Holdingba, amelynek tőkéje ezzel 2,5 milliárd forintra nőtt. A tranzakció előkészítését pénzügyi tanácsadóként a Magyar Szakértői Holding Kft. könyvvizsgáló cég végezte el. A folyamatban választott könyvvizsgálóként az Audit Service kft. működött közre. A működését Nyrt.-ként folytató társaság még ebben az évben további tőkebevonásokat tervez. Kovács szerint az éves szinten 300 ezer utast szállító Orangeways Holding a jövőben a közép-európai régióban tervez terjeszkedni, miközben nem mond le a magyarországi közösségi buszközlekedés-piacról sem.

Az Orangeways Zrt. 2007-ben jött létre a fapados légitársaságok működési elvét a nemzetközi buszos fuvarozásba ültetve. A helyközi közlekedésről többszöri próbálkozás után azonban kénytelen volt lemondania cég, miután a szaktárca 2016-ig kitolta a piacnyitást, megerősítve ezzel a volántársaságok monopóliumát. Rossz nyelvek szerint ennek a döntésnek volt tulajdonítható, hogy a korábbi többségi tulajdonos, Kedves Ferenc kiszállt a cégből. Az Orangeways Zrt. 90 százaléka 2010. szeptember elején az ORW Hungaria Kft. birtokába került, a fennmaradó 10 százalék Kovács Miklósnál maradt. A helyi piaci lehetőségek hatékonyabb kihasználása céljából a társaságot - tevékenységi körök szerint 2011-ben több cégre szabdalták. Többszöri tulajdonos és névváltást követően a nemzetközi járatokat jelenleg az Orangeways Magyarország Zrt. szervezi, 9 saját és 2 alvállalkozói busszal, az Orangeways Dél-Alföld Baján, az önkormányzattal kötött tíz éves közszolgáltatási szerződés keretében szervezi 2022-ig a helyi közlekedést. Az Orangeways City Kft. Budapestet célozta meg, 2010 novemberében az akkor még Orangeways Zrt-ként működő cég meg is nyerte a BKV midibusz-tenderét, amelyet azonban a BKV végül eredménytelenné nyilvánított. Az Orangeways City Kft. a BKK előminősítési procedúráján megfelelt az előírásoknak, így az újra kiírt midibusz tenderen is adhattak be ajánlatot. Az Orangeways Magyarország Zrt. tavaly 300 ezer utast szállított nemzetközi járatain, mérleg szerinti eredménye 1, 05 milliárd forintos árbevétel mellett 10,35 millió forint volt. A bajai tömegközlekedés 105 millió forintos árbevétele származott a Orangeways Dél-Alföldnek, az eredmény itt 3,7 millió forint volt - mondta Kovács.

QP | Quality Placement