A 857 megawattos Triton Knoll tengeri szélerőműpark Anglia keleti partjainál található, és a dán Vestas cég 90 szélturbináját használja. Az RWE csütörtöki közleményében azt írta, hogy az egység "évente mintegy 800 ezer háztartás szükségletének kielégítéséhez elegendő villamos energiát" termel még idén. A projektbe történő beruházás mintegy 2 milliárd fontot (mintegy 855 milliárd forintot) tesz ki - írja a CNBC.

Az RWE 59 százalékos részesedéssel rendelkezik a Triton Knollban. További tulajdonosai a Kansai Electric Power és a J-Power, amelyek 16 százalékos, illetve 25 százalékos részesedéssel rendelkeznek. Az RWE felel a projekt építéséért, üzemeltetéséért és karbantartásáért.

A Triton Knoll első turbinája 2021 márciusában kezdte meg a termelést, az utolsó turbinát tavaly szeptemberben helyezték üzembe.

A térségben nem ez lesz az első óriási offshore turbinafarm: az Északi-tengeren található az 1,2 gigawattos Hornsea One fejlesztés, amely a Yorkshire előtti vizeken található, és 174 turbinával működik. A térségbe tervezett nagyobb projektek közé tartozik a Dogger Bank szélerőműpark, amelynek teljes kapacitása 3,6 GW lesz, ha elkészül. A projekt fejlesztése három szakaszban zajlik.

Az Egyesült Királyság hatóságai 2030-ra 40 GW tengeri szélerőművi kapacitást szeretnének. Az Európai Unió, amelyből az Egyesült Királyság 2020 januárjában kilépett, 300 GW tengeri szélerőművi kapacitást tűzött ki célul az évszázad közepére.

Az Atlanti-óceán túlpartján az Egyesült Államoknak még van mit bepótolnia, hogy utolérje Európát. Amerika első tengeri szélerőműve, a 30 megawattos Block Island Wind Farm Rhode Island partjainál lévő vizeken csak 2016 végén kezdte meg kereskedelmi működését.

Úgy tűnik azonban, hogy a változás közeleg. Novemberben megtörtént az alapkőletétel az Egyesült Államok "első kereskedelmi méretű tengeri szélerőműparkjának" nevezett projektjénél.

Kínában is egyre több tengeri szélerőmű-telepet kezdenek el építeni.