Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Airbus, a világ két legnagyobb replőgépgyártójának egyike, partnerségre lép az Uber internetes "taxis céggel" egy igény szerinti földi-légi szállítási szolgáltatás kialakítására - jelentette a techtimes.com hírportál. A vállalkozás neve UberChopper lesz, amivel arra akarnak utalni, hogy az autókat helikopterek egészítik ki (képünk illusztráció).

Más szóval nem utasszállító repülőgépek fogják extraolcsón átvenni az uberes autók utasait, hanem Airbus H125 és H130 jelű helikopterek - derült ki a repülőgépgyártó szóvivőjének szavaziból. A szolgáltatás papíron igen egyszerű: kérés alapján az Uber "taxi" a rendszer valamelyik helikopteréhez szállítja az utast, aki onnan a levegőben folytathatja az útját.

Próbálkoznak

Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója bejelentette, hogy egy kísérleti (pilot) projektet indítank az USA Utah államában január 21-én kezdődő Sundance Film Festival idején. A vezér nem adott számot az UberChopper működtetésének pénzügyi részleteiről.

Az Uber évek óta kacérkodik a légi és a földi személyszállítás összeházasításával. Az első teszteket 2013-ban tartották New Yorkban, majd a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon is indítottak repülőjáratokat, amelyek azonban nem voltak olcsók. Több száz, sőt ezer dolláros kiadással kellett számolniuk a légi uberes utasoknak.

Keresgélnek

Az üzemanyagok árának csökkenése azonban megmozgatta az Airbus menedzsmentjének fantáziáját is. A cég igyekszik vevőket találni helikpotereire, amire a légi taxi jó lehetőségnek látszik.

Enders 2015-ben arról beszélt, hogy ez az ágazatuk gondokkal küszködött 2014-ben és 2015-ben. A cég tavaly 150 millió dolláros beruházással létrehozta Airbus Group Ventures vállalkozását, amelynek célja a repülési technológia fejlesztése.