Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mobil infrastruktúrát biztosít a magyar kormány Ugandában, hogy az Egészségügyi Minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfelelő körülmények között kezelhesse a súlyosan fertőző és a krónikus állapokban lévő betegeket.

A több mint 140 ezer euró értékű (51 millió forintnyi) fejlesztési projektben Magyarország EKG-készülékeket, vércukormérőket, kórházi ágyakat, valamint légszűrőket és hőmérőket biztosít a hatékony kezelések támogatására.

"Az átvett felszerelések segítenek abban, hogy hatékonyan ellássuk a kritikus állapotban lévő betegeinket" - mondta Jane Ruth Aceng, Uganda egészségügyi minisztere.

Az Ugandába akkreditált magyar nagykövet, Mészáros Zsolt megerősítette, Magyarország kormányának elkötelezettségét Uganda irányába. Mészáros elmondta, szakértők fogják kiképezni a helyi személyzetet az új eszközök használatára.

Arról korábban a Napi.hu is beszámolt, hogy 2018-ban Magyarország állandó nagykövetséget nyitott az országban. A magyar fél akkor 75 ösztöndíjat ajánlott fel ugandai diákoknak, valamint 250 millió eurós feltétel nélküli hitelkeretet biztosított 35 éves futamidővel a kampalai kormánynak - utóbbit azonban a külügyminiszter cáfolta.

Februárban az Index írt arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Ugandában elérkezett a végső fázisba a legnagyobb külföldi fejlesztési program. A program részeként magyar vállalatok másfél milliárd forint értékű projektet fognak megvalósítani az ugandai bank- és privát szektor informatikai védelmének fokozása érdekében. A miniszter akkor méltatta a magyar cégek beruházásait Kelet-Afrikában.

"Vállalataink ezzel nemcsak komoly referenciát szereztek az afrikai piacokon, de ténylegesen hozzájárultak ahhoz is, hogy az Ugandában élő és az oda menekült mintegy másfél millió ember helyben megtalálja a megélhetést az elvándorlás helyett " − fogalmazott Szijjártó Péter. Kiemelte: a Rwamwanja menekülttelepen víztisztító állomásokat építettek ki, ezeknek köszönhetően 200 ezer ember jut tiszta ivóvízhez naponta.