Őrült módon eladásba kezdtek a bennfentesek az Egyesült Államokban, erre utalnak az insiderscore.com és a Trimtabs adatai - írja a CNNMoney. Míg a részvénytársaságok nagytulajdonosai, vezető tisztségviselői által végrehajtott eladások értéke az év első két hónapjában csak kétszerese volt a vételekének, ez az arány augusztusban 31-szeresre növekedett, szeptemberben eddig 12-szeres volt az értékesítések volumene.

A bennfentes vételek aránya általában normál körülmények között is alulmúlja az eladásokét, mivel a különböző részvényopciós programok miatt a vállalatok vezető tisztségviselői sokszor részvényben kapják jövedelmük egy részét, s ha ezt pénzre akarják váltani, természetes eladóként folyamatosan jelen vannak a részvénypiacon.

Az augusztusi és szeptemberi eladási számok magyarázata a Trimtabs elemzői szerint egyszerűen tükrözik a helyzetet: a bennfentesek szerint, akik jól ismerik az adott vállalatok helyzetét, a jelenlegi árfolyamok túlzóak a cégek helyzetéhez, jövedelemtermelő képességéhez mérten.

Felhívja a figyelmet, hogy a piaci mélypont közelében a bennfentesek agresszív vásárlóként léptek fel a részvénypiacon, így akár érdemes lehet követni őket akkor is, amikor eladásra érettnek érzik a helyzetet. Az Insiderscore szakértői szerint az eladások egy része természetes, és általában előre ismert (az opciólehívási időpontokhoz igazodik). Az viszont hosszú távú tapasztalatuk szerint figyelemre méltó, ha előzetes indok nélkül kezdenek a cégek bennfentesei tömeges eladásokba, mint ahogy az az elmúlt két hónapban történt.

A magyar piacon a nyár végén két nagyobb cégnél is megszaporodtak a bennfentes eladások, az egyik a Mol, a másik az OTP. Mindkét cégnél nagyjából 300 millió forint értékben adtak el részvényeket a bennfentesek augusztus folyamán. Mivel azonban a banknál és az olajcégnél is meglehetősen sok vezető rendelkezik részvényekkel, ezért ezek az értékesítések nem feltétlenül jelentik azt, hogy a bennfentesek letették volna voksukat a részvényárfolyamok várható alakulásával kapcsolatban.