Az amerikai kormányzat minden jogi eszközt felhasználna annak érdekében, hogy az orosz Rosznyefty ne szerezhessen tulajdonrészt a PDVSA venezuelai állami olajtársaság amerikai érdekeltségében - írja az MTI.

A The Wall Street Journal című lap szerint arról van szó, hogy amikor tavaly novemberben a Rosznyefty 1,5 milliárd dollárral kisegítette a pénzügyi bajból a venezuelai céget, az fedezetként felajánlotta amerikai érdekeltsége, Citgo Petroleum 49,9 százalékát. A PDVSA összesen csaknem 5 milliárd dollárral tartozik a Rosznyeftynek. (A Rosznyeft az orosz állam többségi tulajdonában van.)

A Citgo Petroleum egyebek között három olajfeldolgozóval, kilenc olajvezetékkel és 48, olajtermék tárolásra alkalmas terminállal rendelkezik az Egyesült Államokban. A Citgóé az amerikai olajfeldolgozói kapacitás csaknem 5 százaléka.

A lap szerint abban az esetben, ha adóssága után fizetésképtelenséget jelent a PDVSA - és ennek nagy a valószínűsége -, a Rosznyefty ellenőrzést szerezhet a Citgo fölött.

A lapnak a Fehér Ház egyik forrása azt mondta, hogy "szorosan követjük az eseményeket", a Rosznyefty tényleges megjelenése a Citgóban megváltoztatná a cég külföldi tulajdonosi összetételét, amire "meglenne a megfelelő válaszunk".

Egy másik kormányzati forrás pedig azt emelte ki, hogy ha idáig "fajulnának a dolgok, az amerikai pénzügyminisztérium megvédené a nemzeti érdeket". Hozzátette: az Egyesült Államokban a külföldi beruházásokkal foglalkozó szakbizottság - amely nemzetbiztonsági szempontokból vizsgálja a kiemelkedő ügyleteket -, széleskörű felhatalmazással rendelkezik, így például meggátolhatja azokat a pénzügyi tranzakciókat, amelyek veszélyeztetik Washington érdekeit - írja az MTI.