Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új, jó növekedési lehetőségeket ígérő piacokat kereső Molson Coors Brewing Company, a világ egyik legnagyobb sörgyártója megvásárolja a StarBev LP-t a CVC Funds néven ismert alapcsoporttól, amely a CVC Capital Partners Ltd és a StarBev menedzsmentjének tanácsai alapján végzi üzleti tevékenységét. A vételár 2,65 milliárd euró, amelynek nagyobb részét készpénzzel, kisebb részét az eladóknak átadott kötvénnyel egyenlítik ki.

A Molson Coors és a hollandiai, illetve prágai székhellyel működő StarBev egyesítésétől 37,5 millió euró adózás előtti megtakarítást várnak 2015-ig, ami elsősorban a sörtermelés hatékonyságának növeléséből, a beszerzések egyesítéséből és a belső szervezet egyszerűsítéséből fakadhat − ismertette a felvásárlásról szóló közleményt a The Street hírportál.

A StarBev kilenc kelet-közép-európai országban üzemeltet sörgyárakat − köztük Magyarországon a Borsodi Sörgyárat − és termékeit az egész régióban értékesíti. Minden piacán a három legnagyobb sörgyártó között található. A térségben 4100 embert foglalkoztató vállalat évente 13,3 millió hektoliter sört főz, tavaly 700 millió euró árbevételt ért el, EBITDA eredménye 241 millió euró volt.

A cég termékkínálatában több mint húsz sörmárka található, köztük olyan helyi sörök, mint a Borsodi, a Kamenitza, a Bergenbier, az Ozusko, a Jelen és a Niksicko, de a StarBev terméke a Stella Artois, a Beck's és a Löwenbrau is. A felvásárlás nyomán az új tulajdonos erősíteni akarja a régióban saját márkái, így a Carling és a Staropramen értékesítését.

A felvásárolt vállalat vezetősége üdvözölte a Molson Coors tulajdonossá válását; az utóbbi cég elnök-vezérigazgatója, Peter Swinburn azzal indokolta az akvizíciót, hogy a megszerzett cég a térség egyik vezető sörgyártója, ami kiváló lehetőséget biztosít a termelés és az értékesítés bővítéséhez, amint a kelet-közép-európai országok gazdasága visszanyeri válság előtti növekedési dinamikáját.

A felvásárlást jóvá kell hagynia az európai versenyhatóságoknak, így várakozások szerint 2012 második negyedévében zárulhat le. A fúzió után a StarBev a Molson Coors önálló üzletágaként fog tevékenykedni prágai központjának megtartásával.