Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz olajvezeték-hálózatot üzemeltető Transznyeft közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy a Barátság kőolajvezeték fehérorosz-lengyel határnál lévő szakaszában újabb szennyeződést fedeztek fel, ezért a nyersanyagot időlegesen visszatartották - adta hírül a Forbes lengyelországi kiadása.

Korábban már informált erről a lengyel vezetéküzemeltető, a PERN, amely néhány órára a lengyel oldalon lezárta a vezetéket.

A hibát az orosz közlés szerint egy nap alatt kiküszöbölték, azaz a tűréshatár alá csökkentették a szerves kloridok maradványát a kőolajban, így újraindulhatott a szállítás. A vezeték fehérorosz szakaszának üzemeltetője szerint az incidens oka az, hogy szennyezett elemeket kapcsoltak be a vezetékrendszerbe.

A PERN emlékeztet arra, hogy az orosz fél nyilatkozatának megfelelően július 1-től a Barátság olajvezetéknek teljesen működnie kell. Az áprilisban kirobban szennyezési botrány nyomán még folynak a kártérítési tárgyalások. Kérdés a szennyezett nyersanyag mennyisége, például a lengyel fél szerint egymillió tonna szennyezett olaj érkezett az ottani vezetékszakaszba, míg az oroszok ennél jóval kevesebbet ismernek el.