Ez már a 16. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból, ezzel a vállalat által Magyarországra szállított vakcina adagok mennyisége megközelíti az 1,7 millió adagot.

A Pfizer több mint két hónapja szállítja heti rendszerességgel a Covid-19 elleni védekezést támogató vakcináját Magyarországra. Az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett.

A két vállalat 2021. év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen a cél, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve idén több mint 2 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte.

Magyarországon a 2021. első negyedévre vállalt teljes vakcinamennyiséget a Pfizer leszállította, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen növeli az országba szállított vakcina dózisok számát - csak áprilisban mintegy 1 millió adag érkezhet az országba - olvasható a közleményben.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett Comirnaty az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező Covid-19 elleni oltóanyag volt az Európai Unióban, amelyet a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására, a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzés megelőzésére használhatnak az országok.