Egy kongresszusi bizottság hét elején publikált jelentése szerint a tengerentúli kisbankok közötti veszteség-leírások még csak most kezdenek felpörögni - figyelmeztetnek a Cashline szakértői. A politikai döntéshozók szerint tarthatatlan, hogy csak az idén 72 regionális pénzintézet csődölt be, ám a pénzügyi szektor megsegítésére irányuló kormányzati programok csak a "túl nagy, hogy veszni hagyjuk"-elve mentén válogatnak a bankok között.

A bizottság most a kisebb bankok stressz-tesztelését szorgalmazza, arra hivatkozva, hogy ezeknek az intézményeknek a mérlegeiben is jócskán akadnak toxikus eszközök, de a kereskedelmi ingatlanokra épülő származékos papírokra is jócskán számíthatnak a vizsgálódók - írják a Cashline szakértői.

A jelentés már tartalmaz egy kalkulációt, amely a kormányzat által tavasszal alkalmazott stressz-teszthez képest 20 százalékkal rosszabb feltételekkel számolt. Megközelítőleg 719 bankot vizsgáltak meg, melyek 600 millió és 100 milliárd közötti mérlegfőösszeggel rendelkeznek, és az eredmény szerint 21 milliárd extra tőkére lenne szükségük.

A Cashline szakértői szerint nehézséget okozhat, hogy a kisbankok nehezen juthatnak forrásokhoz, így ha nem jön kormányzati segítség, akkor tovább folytatódhat a tömeges bedőlés. A szakértők egyúttal arra is emlékeztetnek, hogy a kisebb bankok helyzetét tovább ronthatja, ha a nagybankok mérlegeiben továbbra is meghúzódó toxikus eszközök lehetséges jövőbeli hatásait ismét feszegetni kezdik, hiszen a piaci hangulat változásával ezek az eszközök akár az elsődleges hitelállományt is "megfertőzhetik".